Nieuwe Kerk

Andere locaties

HOK locaties - 1-nieuwekerk-ext-1.jpg HOK locaties - 1-nieuwe-kerk-int-1.JPG HOK locaties - 1-nieuwe-kerk-orgelfront-2.jpg

Algemene informatie

Adres: Spui 175
bouwjaar: 1649-1656
architect: Pieter Noorwits en Barthold van Bassen
beheer/gebruik: Stichting Nieuwe Kerk/cultuur / manifestaties en concerten
orgel: Joannes Duysschot 1702: - fa Bätz & Co: 1866-1867 - 21/II/P
titulair organist: nvt
organisatie concerten: In de Nieuwe Kerk worden concerten georganiseerd door de Anton Philipszaal. Er is geen organisatie verbonden aan deze kerk die orgelconcerten organiseert. Er is ook geen participatie met het HOK.

De kerk

De Nieuwe Kerk werd tussen 1649-1656 voor de protestantse eredienst gebouwd naar een ontwerp van Pieter Noorwits en Barthold van Bassen in een Hollands classicistische stijl. Met een plattegrond die verwijst naar de 'centraal-bouw' (waarbij de gelovigen rondom de kansel zitten)
Kenmerkend is het houten gewelf met opvallende houten balken en 17de-eeuws meubilair.
In 1996 is de kerk voor de eredienst gesloten geschikt gemaakt voor concertzaal (i.s.m. de Anton Philipszaal) en evenementenlocatie, waarvoor een grote crypte uitgegraven is die dienst doet als ontmoetingsruimte. Ook de akoestiek is aangepast met behulp van grote glazen schermen die een groot deel van het gewelf en het orgel aan het zicht onttrekken. Vanaf 2014 worden acties ondernomen om de schermen voor het orgel weg te laten halen.

Het orgel

Het orgel werd in 1702 gebouwd door de Joannes Duysschot uit Amsterdam. Het had 39 registers verdeeld over drie klavieren en aangehangen pedaal. In 1793 wordt door de Haagse orgelbouwer Joachim Reichner aan het orgel gewerkt en in 1866-1867 door orgelbouwer Chr.G.F. Witte (fa Bätz & Co). Feitelijk plaatst de laatste een nieuw orgel in de oude kas, waarbij hij, naast nieuwe orgelpijpen ook enig pijpwerk van Duyschot gebruikt.
In 1976 volgt een restauratie door de Flentrop orgelbouw te Zaandam, die tevens het orgel uitgebreid met een vrij pedaal volgens het (oorspronkelijke) plan van Witte. Het orgel heft nu 21 stemmen, verdeeld over 3 klavieren en pedaal.

De Nieuwe Kerk heeft geen titulair organist, wel is er een beheerder voor het orgel aangesteld. Een functie die waargenomen wordt door dhr. Hero de Boer.

Concerten

In de Nieuwe Kerk worden regelmatig (kamer)concerten georganiseerd binnen het programma van de Anton Philipszaal. Ook de Stichting Grote Kerk houdt zich hiermee bezig.

Meer informatie:

• HOK-locaties op de kaart
• Geschiedenis en informatie Nieuwe Kerk
• Orgel Nieuwe Kerk
• Orgel-dispositie Nieuwe Kerk
• organist
• Website Nieuwe Kerk
• naar HOK-concerten

 

 

Het HOK

De Stichting Haags Orgel Kontakt (HOK) is een samenwerkingsverband van zes participerende cultuuraanbieders in de Haagse binnenstad.

Het Haags Orgel Kontakt onderschrijft de Governance Code Cultuur (GCC) en de Code Culturele Diversiteit (CCD)

Algemeen - GCC_beeldmerk_kleur_web.jpg  

Het Haags Orgel Kontakt wil zich ook houden aan de regelgeving m.b.t. de Algemene Verordening Persoonsgegevens.

 

De concerten en andere activiteiten van het HOK zijn alleen mogelijk door financiële bijdragen van subsidiegevers en de structurele subsidie die het samenwerkingsverband van het HOK ontvangt van de Gemeente Den Haag.  

 

 

Volg ons

Nieuwsbrief